Voortgezette Timmerkracht, niveau 3

De opleiding Voortgezette Timmerkracht is een driejarig niveau 3 Werkend Leren vakopleiding, waarbij de student het eerste jaar volledig naar school moet gaan in verband met het voortraject.

De leerlingen van het tweede en derde jaar gaan 2 dagen per week naar school en drie dagen per week werken de leerlingen bij een werkgever in een bedrijf. Er vindt intensief contact plaats tussen begeleiders op school en leer­meesters van het bedrijf.

De belangrijkste taken van de Voortgezette Timmerkracht zijn:

  • Als vakbekwame timmerkracht beheerst hij/zij de praktijk. Daarnaast weet hij/zij ook iets van planning en van de taken van de verschillende mensen die betrokken zijn bij de bouw.
  • Het maken van onderdelen of constructies voor gebouwen en helpen deze aan te brengen. Dit kunnen bijvoorbeeld een kap­ constructie voor een dak, een dakkapel, een kozijn, trappen, balk­ lagen, vloeren en betonbekistingen zijn.
  • Het gebruiken van allerlei handgereedschappen en houtbewerkingmachines. Daarbij past hij/zij verschillende techniek toe.
  • Het zelfstandig werken aan de hand van tekeningen en/of op­ drachten. Hij/zij werkt samen met andere vaklieden op de bouwplaats onder leiding van een leermeester.

Het meewerken aan de planning van het werk. Als Voortgezette Timmerkracht is hij/zij betrokken bij allerlei fasen van een bouwproject.